Składniki
-
Pulpety indycze
-
300 g mielone mięso z indyja
-
5g świeży tymianek
-
1szt Jajo(a)
-
100ml Woda
-
5g czosnek
-
2g sólograniczam spozycie soli, więc wielu osóbą proponuję dosolić wg upodobań
-
Sos pomidorowy
-
200ml przecier pomidorowywartość orientacyjna, w momencie małej ilości płynu dodajcie jeszcze wg upodobań
-
5g tabasco czerwone
-
5g sos sojowy Kikkoman
-
100g seler naciowy
-
50g pieczarki brązowe
-
30g cebula biała
-
5g czosnek
-
Kasza jaglana
-
200ml Wodamożecie zastąpić wodę bulionem warzywnym
-
100g kasza jaglana
-
3g sól morska
-
5g papryka ostra w płatkach
Wskazówki
Miękkie pulpeciki z ziołami w towarzystwie kaszy jaglanej i sosu pomidorowego. Uwielbiam tak prostą formę posiłku na obiad. Od jakiegoś czasu staram ograniczać spożycie tłuszczów zwierzęcych. W zamian serwuję sobie kasze, oleje roślinne.
Kroki
1
Zrobione
20 minut
|
Kasza jaglanaKaszę płuczemy w gorącej wodzie kilkakrotnie. Wsypujemy do wrzącej osolonej wody, gotujemy aż zmięknie. Ściągamy z ognia, szczelnie zakrywamy i odstawiamy aż się "zaparzy". Gotowa powinna być ugotowana i sypka. Grudki muszą dać się łatwo rozsypać pod palcami. Do ugotowanych ziaren dodajemy odrobinę oleju, przyprawy. |
2
Zrobione
40 minut
|
Pulpety indyczeMięso łączymy z posikanym tymiankiem, jajem, czosnkiem, wodą. Wyrabiamy dokładnie,doprawiając solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy około 15-20 minut aż wchłonie wodę. Musi lekko lepić się do rąk, Starajmy się wtłoczyć do mięsa powietrze, aby po usmażeniu były delikatne. |
3
Zrobione
20 minut
|
Sos pomidorowyNa głębokiej patelni podsmażamy pokrojony w plastry czosnek i cebulę, aż do ze złocenia. Dajemy przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia , doprawiamy sosem sojowym i tabasco. Na sam koniec dosypujemy pokroje w plastry pieczarki, seler, całość gotujemy przez 15 minut. Usmażone pulpety dodajemy do sosu i gotujemy przez 15-20 minut. |