Pulpeciki indycze z kaszą jaglaną

0 0
Pulpeciki indycze z kaszą jaglaną

Udostępnij w mediach społecznościowych:

Lub skopiuj link i podziel się nim

Składniki

Pulpety indycze
300 g mielone mięso z indyja
5g świeży tymianek
1szt Jajo(a)
100ml Woda
5g czosnek
2g sól ograniczam spozycie soli, więc wielu osóbą proponuję dosolić wg upodobań
Sos pomidorowy
200ml przecier pomidorowy wartość orientacyjna, w momencie małej ilości płynu dodajcie jeszcze wg upodobań
5g tabasco czerwone
5g sos sojowy Kikkoman
100g seler naciowy
50g pieczarki brązowe
30g cebula biała
5g czosnek
Kasza jaglana
200ml Woda możecie zastąpić wodę bulionem warzywnym
100g kasza jaglana
3g sól morska
5g papryka ostra w płatkach
Cechy:
    Kuchnia:
    • Średni

    Składniki

    • Pulpety indycze

    • Sos pomidorowy

    • Kasza jaglana

    Wskazówki

    Udostępnij

    Miękkie pulpeciki z ziołami w towarzystwie kaszy jaglanej i sosu pomidorowego. Uwielbiam tak prostą formę posiłku na obiad. Od jakiegoś czasu staram ograniczać spożycie tłuszczów zwierzęcych. W zamian serwuję sobie kasze, oleje roślinne.

     

     

    Kroki

    1
    Zrobione
    20 minut

    Kasza jaglana

    Kaszę płuczemy w gorącej wodzie kilkakrotnie. Wsypujemy do wrzącej osolonej wody, gotujemy aż zmięknie. Ściągamy z ognia, szczelnie zakrywamy i odstawiamy aż się "zaparzy". Gotowa powinna być ugotowana i sypka. Grudki muszą dać się łatwo rozsypać pod palcami. Do ugotowanych ziaren dodajemy odrobinę oleju, przyprawy. 

    2
    Zrobione
    40 minut

    Pulpety indycze

    Mięso łączymy z posikanym tymiankiem, jajem, czosnkiem, wodą. Wyrabiamy dokładnie,doprawiając solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy około 15-20 minut aż wchłonie wodę. Musi lekko lepić się do rąk, Starajmy się wtłoczyć do mięsa powietrze, aby po usmażeniu były delikatne.
    Formujemy kulki i smażymy na oleju rzepakowym.  Usmażone przekładamy na papier ręcznikowy i przygotowujemy sos pomidorowy.

    3
    Zrobione
    20 minut

    Sos pomidorowy

    Na głębokiej patelni podsmażamy pokrojony w plastry czosnek i cebulę, aż do ze złocenia. Dajemy przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia , doprawiamy sosem sojowym i tabasco. Na sam koniec dosypujemy pokroje w plastry pieczarki, seler, całość gotujemy przez 15 minut. Usmażone pulpety dodajemy do sosu i gotujemy przez 15-20 minut.

    poprzednie
    Kanapka drwala (domowy burger)
    następne
    Marchewkowy chlebek
    poprzednie
    Kanapka drwala (domowy burger)
    następne
    Marchewkowy chlebek

    Dodaj komentarz