Maślano-ziołowe bułki pszenne

0 0
Maślano-ziołowe bułki pszenne

Udostępnij w mediach społecznościowych:

Lub skopiuj link i podziel się nim

Składniki

Ilość porcji
280 g mąka pszenna typ 650
20g świeże drożdże możesz użyć suszonych (7g)
60 ml mleko pełne
90 ml Woda
1 Jajo(a)
6 g sól
30 g Cukier
60 g masło
10 g świeży tymianek
20 g natka pietruszki
8 g rozmaryn świeży
Kuchnia:

Nigdy nie rezygnuj z czegoś, o czym nie możesz przestać myśleć nawet jeden dzień.

Przepis został lekko zmodyfikowany, inspirowany książką "Chleb" Jeffreya Hamelmana

  • 60 min
  • Porcje 8
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Jedne z najlepszych bułek, jakie kiedykolwiek upiekłam przez moje 5 letnie eksperymenty w kuchni z pieczywem.  Miękkie, maślane w smaku podbite świeżością ziół.

Dobrze wiecie jak to jest jak człowiek kombinuje w kuchni, namęczy się, nawymyśla, obliczy kalorie i  zacznie sam wiwatować jakim to jest geniusze, a wszyscy Ci powiedzą że i tak wolą schabowego z kością i kopystkę ziemniaków koniecznie bez koperku – bo nie wiem czy wiecie, ale kopr u mnie w domu to trucizna N°1 dla rodzeństwa.

I tak moje eksperymenty spadają tabele niżej.

Mogę myśleć, szukać nowych inspiracji, piec wymyślne ciasta, gotować aromatyczne buliony. Ale co z tego jak oni chcą rosół, naleśniki z owocami ewentualnie wjeżdża On król polskich stołów „mielony”.

Uwierzcie mi nie trawię mielonych, ja chyba nie jestem z tego narodu, no fujjj….nie i kropka. Nie ruszę, a ile to było prób i kombinowania. Nidyrydy…….

Ostatnio hmm od marca 2020 przestałam kupować pieczywo w sklepach i piekarniach. Powiedziałam STOP nadmuchanym bułkom, pszennemu dziwadle i wynalazkom. To wszystko przez te moje „zboczenie” zawodowe, bo ja muszę koniecznie wiedzieć co jest w środku, a najlepiej jeszcze jak to wyprodukowano. No i masz babo placek, im więcej się interesuję, tym częściej się zastanawiam czy dobry zawód wybrałam na kolejne 30 lat.

Wracając do meritum, od marca zaczęłam dbać o moje dziecko (ZA)KWAS, chuchałam, dmuchałam (oczywiście że nie) i pielęgnowałam, aż stał się silnym i wytrwałym dziełem. Przygoda i uzależnienie zaczęła się na dobre i nawet jak próbują mnie skusić ceną i lokalnymi specjałami, mówię grzecznie że owszem spróbuję ale nie zakończę pracy w domowej piekarni ( kilka m2 i stary piecyk – ale za to jakie klimaty)

Dziś naszło mnie na powrót do moich ukochanych bułek maślanych z ziołami. A że jestem przekonana iż masło i zioła to duet nierozłączny to zaczęłam wypiek. W sumie to jestem w 100% przekonana że posiadam jakieś korzenie francuskie, albo że wychowali mnie w zbożu.

Cenna uwaga N°1

Bułki najlepsze są w dniu pieczenia. Na drugi dzień je przemęczycie, ale w trzecim dniu zaczniecie żałować że zrobiliście za dużo.

Mniej cenna uwaga N°2

Nie kombinujcie z masłem, musi być prawdziwe, nie próbujcie oszukiwać. Bo pożałujecie na wstępie.

Smacznego !

Kroki

1
Zrobione
30 minut

Ciasto drożdżowe

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Do dzieży miksera wsyp wszystkie suche składniki. Dodaj mleko, wodę, jajo, drożdże.
Wszystko miksuj na niskich obrotach przez 5 minut, później zwiększ obroty na 2 i kontynuuj miksowanie przez 15 minut.
Ciasto powinno być sprężyste. Pozostaw pod przykryciem na 40 minut. Przykryj folią spożywczą i nakryj ściereczką. W tym czasie podwoi swoją objętość.

2
Zrobione
10 minut

Masło ziołowe 1° SPOSÓB

Masło i zioła wrzuć do misy blendera i dokładnie zblenduj.
Opcjonalnie możesz posolić.

3
Zrobione

Masło ziołowe 2° SPOSÓB

Zioła posiekaj bardzo drobno i wymieszaj z masłem.
Opcjonalnie możesz posolić.

4
Zrobione

Formujemy

Tortownicę lub blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto wyłóż na blat i rozwałkuj równy prostokąt o grubości 1 cm. Wyłóż na niego masło ziołowe i równomiernie rozsmaruj. Całość zwiń - tak jak roladę- w rulon i ostrym nożem pokrój na 5 cm paski.
Pokrojone ślimaczki przełóż na blachę, pozostawiając 3-4 cm odstęp między bułkami.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 40-60 minut - muszą wyraźnie urosnąć.

5
Zrobione
20-30 minut

Pieczemy

Piekarnik nagrzej do 180 st C. Wstaw bułeczki i piecz ok. 20-30 minut.

poprzednie
Dorsz z dodatkami
poprzednie
Dorsz z dodatkami

Dodaj komentarz