Składniki
-
2kg papryka czerwona
-
400ml oliwa z oliwek
-
6 ząbków czosnek
-
10 ml ocet balsamiczny
-
20g Cukier
Wskazówki
Kroki
1
Zrobione
30 minut
|
Przygotowanie paprykiPaprykę dokładnie umyj, osusz i przełóż do żaroodpornego naczynia. |
2
Zrobione
5 minut
|
MarynataCzosnek rozduś, dodaj do niego pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Możesz doprawić solą do smaku, choć ja unikam w tym przepisie soli, gdyż wydaję mi się zbędna. |
3
Zrobione
5 minut
|
siup do słoika!Do wyparzonych słoików przełóż oczyszczoną paprykę i zalej marynatą. Całość szczelnie zamknij. Taką paprykę możesz przechowywać 2 tygodnie w lodówce. Jeżeli chcesz przygotować ją na zimę, wystarczy podgrzać olej jak zacznie wrzeć i dodać pozostałe składniki marynaty, tak przygotowaną marynatę (gorącą) wlej do papryki. Szybko zakręć i odwróć słoiki wieczkiem do dołu. |