Marynowana papryka
Słodko - kwaśna papryka z twistem wędzonym

0 0
Marynowana papryka

Udostępnij w mediach społecznościowych:

Lub skopiuj link i podziel się nim

Składniki

Ilość porcji
2kg papryka czerwona
400ml oliwa z oliwek
6 ząbków czosnek
10 ml ocet balsamiczny
20g Cukier
Cechy:
  • Wegańskie
Kuchnia:
  • Porcje 4
  • Średni

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Zrobione
30 minut

Przygotowanie papryki

Paprykę dokładnie umyj, osusz i przełóż do żaroodpornego naczynia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika (220°C/góra-dół).
Całość piecz aż skórka będzie czarna.
Wyjmij paprykę i przykryj folią aluminiową. Pozostaw ją do całkowitego ostygnięcia.
Wystudzona paprykę obierz ze skórki i wyjmij gniazda nasienne.

2
Zrobione
5 minut

Marynata

Czosnek rozduś, dodaj do niego pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Możesz doprawić solą do smaku, choć ja unikam w tym przepisie soli, gdyż wydaję mi się zbędna.

3
Zrobione
5 minut

siup do słoika!

Do wyparzonych słoików przełóż oczyszczoną paprykę i zalej marynatą. Całość szczelnie zamknij. Taką paprykę możesz przechowywać 2 tygodnie w lodówce.

Jeżeli chcesz przygotować ją na zimę, wystarczy podgrzać olej jak zacznie wrzeć i dodać pozostałe składniki marynaty, tak przygotowaną marynatę (gorącą) wlej do papryki. Szybko zakręć i odwróć słoiki wieczkiem do dołu.

poprzednie
Ser biały z czosnkiem niedźwiedzim i cząbrem
następne
Dorsz z dodatkami
poprzednie
Ser biały z czosnkiem niedźwiedzim i cząbrem
następne
Dorsz z dodatkami

Dodaj komentarz