Marchewkowy chlebek

0 0
Marchewkowy chlebek

Udostępnij w mediach społecznościowych:

Lub skopiuj link i podziel się nim

Składniki

Ilość porcji
300g marchew
200ml olej kokosowy tłoczony na zimno
50g miód może być zastąpiony sokiem z agawy lub innym naturalnym słodzikiem
100g mielone migdały
50g skórka pomarańczowa może zastąpić olejkiem pomarańczowym
5g proszek do pieczenia 1 łyżeczka
4szt Jajo(a)
Cechy:
    Kuchnia:
    • 80 minut
    • Porcje 4
    • Średni

    Składniki

    Wskazówki

    Udostępnij

    Ciasto marchewkowe nie należy do lekkich biszkoptowych wypieków. Charakteryzuje go migdałowo-pomarańczowa nuta połączona ze słodyczą marchewki. Ciasto idealne na jesienne spotkania przy herbacie.

    Kroki

    1
    Zrobione

    Jaja ubić na puszystą masę z miodem. Dodać małym strumieniem olej kokosowy (płynny) i dalej ubijać. 

    2
    Zrobione

    Marchewkę utrzeć na drobnych oczkach i dodać do płynnej masy. Połączyć przy pomocy łyżki.

    3
    Zrobione

    W osobnej misce mąkę połączyć z 1 łyżeczką proszku do pieczenia oraz migdałami.

    4
    Zrobione

    Suche i mokre składniki zmieszać dokładnie. Wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 50 minut. Warto zrobić test "suchego patyczka".

    poprzednie
    Pulpeciki indycze z kaszą jaglaną
    następne
    Panna cotta z bazylią
    poprzednie
    Pulpeciki indycze z kaszą jaglaną
    następne
    Panna cotta z bazylią

    Dodaj komentarz