Labneh – grecki serek z jogurtu
Delikatny serek grecki z nutą świeżych ziół

0 0
Labneh – grecki serek z jogurtu

Udostępnij w mediach społecznościowych:

Lub skopiuj link i podziel się nim
Cechy:
  • Wegetariańskie
Kuchnia:
  • Porcje 3
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Pierwszy raz i labneh usłyszałam na wykładzie z mleczarstwa. Wtedy w ogóle nie zdawałam sobie sprawy, że to takie proste.

   Labneh to nic innego jak kremowy ser powstały po odsączeniu jogurtu typu greckiego.  Do przygotowania domowego serka nie będziecie potrzebować mnóstwa skomplikowanego sprzętu. Na sam początek zaopatrzcie się jedynie w wysokie naczynie, sitko, gazę lub tetrową pieluszkę.

W zależności ile mocie czasu i jak bardzo jesteście cierpliwy wyjdzie wam różny serek. Po pierwszych 12-20 h dostaniecie gładki, kremowy serek idealny na kanapki czy sernik.

Po około 3-4 dniach serwatka obcieknie prawie cała i utworzy się dość zwarty ser z którego możecie przygotowywać marynowane przystawki. Przykładowo możecie doprawić serek i nadziać nim marynowane papryczki chilli. Ja przygotowałam tym razem kuleczki ziołowe w oliwie.

Kroki

1
Zrobione
4 dni

Jogurt przekładamy na sitko wyłożone gazą/pieluszką tetrową i zwijamy. Pozostawiamy na pojemniku około 4 dniu w lodówce. Gdy zrobi się zwarty i gęsty to znak że jest dobry.

2
Zrobione
5 min

Olej i oliwę mieszamy razem z solą i pieprzem kolorowym. Dodajemy kilka gałązek ziół

3
Zrobione
20 min

Serek dzielimy na 3 części.
Każdą doprawiamy sola i ziołami oraz czosnkiem. Kulamy małe kuleczki, obtaczamy w ziołach i pieprzu i wkładamy do oliwy.
Taki serek w lodówce może leżeć do 3 tygodni. Pamiętajcie aby chronić go przed promieniami słonecznymi i mieć szczelnie zamknięty.

poprzednie
Crème caramel
następne
Pasztet z wątróbek
poprzednie
Crème caramel
następne
Pasztet z wątróbek

Jeden komentarz Ukryj komentarze

Dodaj komentarz