Składniki
-
Pierś z kaczki
-
1 sztuka pierś z kaczki
-
1 łyżeczka rozmaryn świeży
-
Sos śliwkowy
-
400g śliwka czerwona2 szklanki
-
10g imbir świeży1 łyżeczka
-
250ml czerwone wino1 szklanka
-
63 ml miód1/4 szklanki
-
1 łyżeczka świeży tymianek
-
Tymiankowe ziemniaki
-
400g młode ziemniaki
-
1 łyżeczka świeży tymianek
-
2 łyżki klarowane masło
-
2 ząbki czosnek
-
1/2 łyżeczki sól morska
-
Sos śliwkowy
Wskazówki
Kaczka kojarzy nam się głównie ze świętami i uroczystościami rodzinnymi. Postanowiłam złamać tradycje u mnie w domu i przygotowałam piers z kaczki w dzień powszedni.
Słodkie mięso przełamane kwaskowatymi i bardzo aromatycznymi śliwkami to połączenie idealne.
Uwielbiam <3 połączenie mięsa z owocami, to ono dało mi właśnie szanse wystąpienia w MasterChef Polska 🙂
Kroki
1
Zrobione
25 minut
|
Tymiankowe ziemniakiMłode ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki wysusz. (wystarczy wylać wodę i pozostawić do odparowania) |
2
Zrobione
25 min
|
Kaczka "dziwaczka"Umytą pierś ponacinaj od strony skóry i wetrzyj posiekany rozmaryn. Patelnię ustaw na małym gazie. Smażenie mięsa zacznij od zimnej patelni od strony skóry. Przewróć pierś dopiero jak część tłuszczu się wytopi, a skórka będzie rumiana. Drugą stronę smaż około 2 min. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia i piecz w temperaturze 120 st C przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij pierś z piecyka i pozostaw na 10 minut, aby soki się ustabilizowały i mięso mogło "dojrzeć". Tłuszcz z kaczki pozostaw do sosu |
3
Zrobione
|
Sos śliwkowyŚliwki umyj, wydryluj. |
4
Zrobione
2 minuty
|
Złożenie daniaOdrobinę sosu nalej na środek talerza, na górę poukładaj cząstki/plasterki mięsa. Wokół poukładaj ziemniaki. Całość możesz doprawić mielonym pieprzem. |