Kacza pierś z sosem śliwkowym

0 0
Kacza pierś z sosem śliwkowym

Udostępnij w mediach społecznościowych:

Lub skopiuj link i podziel się nim

Składniki

Ilość porcji
Pierś z kaczki
1 sztuka pierś z kaczki
1 łyżeczka rozmaryn świeży
Sos śliwkowy
400g śliwka czerwona 2 szklanki
10g imbir świeży 1 łyżeczka
250ml czerwone wino 1 szklanka
63 ml miód 1/4 szklanki
1 łyżeczka świeży tymianek
Tymiankowe ziemniaki
400g młode ziemniaki
1 łyżeczka świeży tymianek
2 łyżki klarowane masło
2 ząbki czosnek
1/2 łyżeczki sól morska
Sos śliwkowy
Kuchnia:
  • 60 min
  • Porcje 2
  • Średni

Składniki

  • Pierś z kaczki

  • Sos śliwkowy

  • Tymiankowe ziemniaki

  • Sos śliwkowy

Wskazówki

Udostępnij

Kaczka kojarzy nam się głównie ze świętami i uroczystościami rodzinnymi. Postanowiłam złamać tradycje u mnie w domu i przygotowałam piers z kaczki w dzień powszedni.

Słodkie mięso przełamane kwaskowatymi i bardzo aromatycznymi śliwkami to połączenie idealne.

Uwielbiam <3 połączenie mięsa z owocami, to ono dało mi właśnie szanse wystąpienia w MasterChef Polska 🙂

Kroki

1
Zrobione
25 minut

Tymiankowe ziemniaki

Młode ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki wysusz. (wystarczy wylać wodę i pozostawić do odparowania)
Na patelni rozpuść masło i dodaj przekrojone ząbki czosnku wraz gałązkami tymianku. Na patelnię poukładaj ziemniaki i podsmaż aż będą rumiane.

2
Zrobione
25 min

Kaczka "dziwaczka"

Umytą pierś ponacinaj od strony skóry i wetrzyj posiekany rozmaryn. Patelnię ustaw na małym gazie. Smażenie mięsa zacznij od zimnej patelni od strony skóry. Przewróć pierś dopiero jak część tłuszczu się wytopi, a skórka będzie rumiana. Drugą stronę smaż około 2 min. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia i piecz w temperaturze 120 st C przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij pierś z piecyka i pozostaw na 10 minut, aby soki się ustabilizowały i mięso mogło "dojrzeć". Tłuszcz z kaczki pozostaw do sosu

3
Zrobione

Sos śliwkowy

Śliwki umyj, wydryluj.
Imbir obierz i posiekaj.
Na patelni z tłuszczem kaczym zacznij smażyć imbir i śliwki aż puszczą sok. Dodaj miód i tymianek. Po 10 minutach wlej wino i pozostaw do wyparowania (około 1/2 płynu musi odparować).
Gorący sos zblenduj, jeżeli pozostaną cząstki, przetrzyj sos przez sito. Możesz doprawić sos solą, lecz uważam że nie jest to konieczne.

4
Zrobione
2 minuty

Złożenie dania

Odrobinę sosu nalej na środek talerza, na górę poukładaj cząstki/plasterki mięsa. Wokół poukładaj ziemniaki. Całość możesz doprawić mielonym pieprzem.

poprzednie
Chleb żytni z dynią i żurawiną
następne
Gryczanka <3 kasza na okrągło
poprzednie
Chleb żytni z dynią i żurawiną
następne
Gryczanka <3 kasza na okrągło

Dodaj komentarz