Składniki
-
100g Kasza gryczanaokoło 1/2 szklanki
-
50g zielona soczewicaokoło 1/4 szklanki
-
50g cebula biała1/2 małej
-
10g oliwa z oliwek1 łyżka
-
100g Cukinia zielona
-
100g papryka czerwona
-
10g czosnek2 ząbki
-
25g szpinak babygarść
-
14 g suszone pomidory2 pomidory duże
-
170g pomidorśredniej wielkości
-
20g Chilli papryka1 cała bez pestek
-
gałka muszkatołowa
-
6g natka pietruszki1 łyżka
-
2g sól1/3 łyżeczki
-
40g ser pleśniowy BLUEopcjonalnie
-
2g świeży tymianek
-
2g oregano świeże
Wskazówki
Kasza gryczana do jakiegoś czasu kojarzyła mi się jedynie z gęstym sosem myśliwskim i buraczkami. Późną jesienią, kiedy lasy częstują nas swoimi przysmakami, moja mama zawsze przygotowywała właśnie taki sos. Charakteryzował się ciemnym kolorem i zapachem grzybów, aż mi „ślinka leci” jak tylko sobie to przypomnę. No ale w takie dni jak dziś, kiedy mam wielką ochotę na kaszę przychodzą z pomocą toskańskie aromaty i szczypta polskiej inwencji.
Tak powstała „gryczanka” czyli danie zapiekane w jednym garnku. Wymaga trochę czasu, ale efekt zaskakuje nawet te osoby które krzywią nosa na grykę.
Nie znajdziecie tu grama mięsa, za to będą intensywne przyprawy i ser.
Kroki
1
Zrobione
|
Przygotowanie składnikówKaszę i soczewicę wcześniej ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Gotuj do miękkości, ale tak aby się nie skleiły. Ma być ugotowana na sypko. Pomidory sparz i wyfiletuj (usuń gniazda nasienne), pokrój w drobną kosteczkę, zostaw dwa plastry. Paprykę, suszone pomidory, chilli również pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. |
2
Zrobione
|
Składamy danieNa patelni rozgrzej oliwę, zacznij smażyć warzywa. Gotową kaszę dopraw solą, gałką, pietruszką. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Na górze poukładaj plastry cukinii, pomidora, posyp ziołami, skrop odrobiną oliwy. Opcjonalnie możesz dodać ser pleśniowy lub cheedar. Całość piecz, aż warzywa się lekko zrumienią. |