Gryczanka <3 kasza na okrągło

0 0
Gryczanka <3 kasza na okrągło

Udostępnij w mediach społecznościowych:

Lub skopiuj link i podziel się nim

Składniki

Ilość porcji
100g Kasza gryczana około 1/2 szklanki
50g zielona soczewica około 1/4 szklanki
50g cebula biała 1/2 małej
10g oliwa z oliwek 1 łyżka
100g Cukinia zielona
100g papryka czerwona
10g czosnek 2 ząbki
25g szpinak baby garść
14 g suszone pomidory 2 pomidory duże
170g pomidor średniej wielkości
20g Chilli papryka 1 cała bez pestek
gałka muszkatołowa
6g natka pietruszki 1 łyżka
2g sól 1/3 łyżeczki
40g ser pleśniowy BLUE opcjonalnie
2g świeży tymianek
2g oregano świeże

Wartości odżywcze

71kcal
Energia
1,92g
Tłuszcz
0,31g
w tym nasycone
9,7g
Węglowodany
1,8g
Błonnik
2,8g
Białko
<5g
Sód

Kasza jest źródłem błonnika i antyoksydantów.

Cechy:
  • Ostre
  • Wegetariańskie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kasza gryczana do jakiegoś czasu kojarzyła mi się jedynie z gęstym sosem myśliwskim i buraczkami. Późną jesienią, kiedy lasy częstują nas swoimi przysmakami, moja mama zawsze przygotowywała właśnie taki sos. Charakteryzował się ciemnym kolorem i zapachem grzybów, aż mi „ślinka leci” jak tylko sobie to przypomnę. No ale w takie dni jak dziś, kiedy mam wielką ochotę na kaszę przychodzą z pomocą toskańskie aromaty i szczypta polskiej inwencji.

Tak powstała „gryczanka” czyli  danie zapiekane w jednym garnku. Wymaga trochę czasu, ale efekt zaskakuje nawet te osoby które krzywią nosa na grykę.

Nie znajdziecie tu grama mięsa, za to będą intensywne przyprawy i ser.

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie składników

Kaszę i soczewicę wcześniej ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Gotuj do miękkości, ale tak aby się nie skleiły. Ma być ugotowana na sypko.

Pomidory sparz i wyfiletuj (usuń gniazda nasienne), pokrój w drobną kosteczkę, zostaw dwa plastry. Paprykę, suszone pomidory, chilli również pokrój w drobną kosteczkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

2
Zrobione

Składamy danie

Na patelni rozgrzej oliwę, zacznij smażyć warzywa.
Kolejność dodawania składników: czosnek, szpinak, warzywa . Wszystko smaż przez 6 minut, pod koniec dodaj 1 łyżkę wody i wrzuć kaszę z soczewicą. Duś pod przykryciem około 2 minut, jeżeli płynów będzie mało dodaj trochę wody.

Gotową kaszę dopraw solą, gałką, pietruszką. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Na górze poukładaj plastry cukinii, pomidora, posyp ziołami, skrop odrobiną oliwy. Opcjonalnie możesz dodać ser pleśniowy lub cheedar.

Całość piecz, aż warzywa się lekko zrumienią.

poprzednie
Kacza pierś z sosem śliwkowym
następne
Domowy twaróg
poprzednie
Kacza pierś z sosem śliwkowym
następne
Domowy twaróg

Dodaj komentarz