Dorsz z ziołową skórką w towarzystwie dyniowego puree

2 0
Dorsz z ziołową skórką w towarzystwie dyniowego puree

Udostępnij w mediach społecznościowych:

Lub skopiuj link i podziel się nim

Wartości odżywcze

504 kcal
Energia
30 g
Tłuszcz
17 g
Węglowodany
43 g
Białka
Kuchnia:
  • 45 min
  • Porcje 1
  • Trudny

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Dorsz to delikatna ryba, posiada zwarte, białe mięso. Idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Poprzez bogactwo kwasów z rodziny omega 3 i 6 idealnie wzbogaci nasz organizm w dodatkowe pożądane substancje odżywcze.  Towarzystwo kremowego puree z dyni oraz leśnych małych pieczarek sprawi, że ryba nabierze nowego wydźwięku.

Kroki

1
Zrobione
10 min

Ziołowa skórka

Pietruszkę, koperek dokładnie umyć, włożyć do czaszy blendera , dosypać orzechy, czosnek i całość zbledować na drobny piasek.

2
Zrobione
20 min

Ryba

Rybę osuszyć, skropić olejem rzepakowym, oprószyć solą i pieprzem. Na wierzch ułożyć zieloną posypkę i docisnąć do ryby.
Rybę z panierką przenieść do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.

3
Zrobione
20 min

Dodatki

Dynię zblendować z koprem włoskim doprawić solą i pieprzem. Puree podsmażyć z łyżką masła.
Pieczarki podsmażyć na maśle z solą i czosnkiem.

4
Zrobione
5 min

Finał

Wszystkie komponenty złożyć na talerzu, na sam spód wyłożyć puree z dyni, na to kawałek ryby, dodać kilka pieczarek. Całość polać odrobiną pietruszkowego oleju.

poprzednie
Przecier pomidorowy
następne
Crème caramel
poprzednie
Przecier pomidorowy
następne
Crème caramel

Dodaj komentarz