Składniki
-
Ryba
-
150g filet z dorsza
-
10g skórka z limetkiz 1/2 owocu
-
2g sól morska
-
2g czerwony pieprz
-
Chipsy ziemniaczane
-
4 szt młode ziemniaki
-
3g sól morska
-
10 ml oliwa z oliwek
-
dodatki
-
20g papryka marynowana
-
kwiaty ziół
-
150g zielona fasolka
Wskazówki
Kroki
1
Zrobione
20 min
|
Przygotowanie rybyFileta z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą, skórką z limetki i oliwą z oliwek. Pozostaw na 10 minut. W tym czasie wstaw już wodę w garnku w którym parujesz warzywa lub mięso. |
2
Zrobione
20 minut
|
Ziemniaczane chipsyW czasie kiedy ryba się marynuje. Ziemniaki ze skórką umyj i pokrój bardzo cienko, możesz użyć mandoliny ale równie dobrze poradzisz sobie z nożem. Pokrojone ziemniaki wrzuć do zimnej wody i kilka razy przepłucz, w ten sposób usuniesz skrobię. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozłóż plastry ziemniaka, dopraw solą i oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg). Teraz od czasu do czasu pilnuj jak szybko się zrumienią mi to zajęło 15 minut, lecz wszystko zależy od wielkości i grubości plastrów. Upieczone odłóż na blasze niech czekają na swoją kolej. |
3
Zrobione
15 minut
|
FasolkaW momencie kiedy ziemniaki się pieką, a ryba marynuje. Ugotuj fasolkę szparagową. jeżeli zależy ci na utrzymaniu pięknego koloru zielonego po ugotowaniu wrzuć ją do wody z lodem - pozostanie piękna zielona, jędrna. |
4
Zrobione
|
Raz, dwa, trzy składamy !Na spód talerza połóż fasolkę, później fileta, wokół poukładaj paski marynowanej papryki i chipsy ziemniaczane. Na sam koniec oprósz wszystko czerwonym pieprzem, udekoruj danie jadalnymi kwiatami np. tymianku, oregano. Przepis na marynowaną paprykę znajdziesz TU |