Dorsz z dodatkami
Parowany dorsz ze skórką limetki / zielona fasolka / marynowana papryka / chips ziemniaczany

0 0
Dorsz z dodatkami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

Lub skopiuj link i podziel się nim

Składniki

Ilość porcji
Ryba
150g filet z dorsza
10g skórka z limetki z 1/2 owocu
2g sól morska
2g czerwony pieprz
Chipsy ziemniaczane
4 szt młode ziemniaki
3g sól morska
10 ml oliwa z oliwek
dodatki
20g papryka marynowana
kwiaty ziół
150g zielona fasolka
Kuchnia:
  • 25 min
  • Porcje 1
  • Średni

Składniki

  • Ryba

  • Chipsy ziemniaczane

  • dodatki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Zrobione
20 min

Przygotowanie ryby

Fileta z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą, skórką z limetki i oliwą z oliwek. Pozostaw na 10 minut. W tym czasie wstaw już wodę w garnku w którym parujesz warzywa lub mięso.
Po 10 minutach przełóż rybę na bambusowy koszyk i przez 10 minut gotuj na parze fileta. Czas może się różnić wszystko zalezy jak duży i gruby masz kawałek ryby. Od czas do czasu sprawdź czy już mięso ładnie się "płatuje".

2
Zrobione
20 minut

Ziemniaczane chipsy

W czasie kiedy ryba się marynuje. Ziemniaki ze skórką umyj i pokrój bardzo cienko, możesz użyć mandoliny ale równie dobrze poradzisz sobie z nożem. Pokrojone ziemniaki wrzuć do zimnej wody i kilka razy przepłucz, w ten sposób usuniesz skrobię. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozłóż plastry ziemniaka, dopraw solą i oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg). Teraz od czasu do czasu pilnuj jak szybko się zrumienią mi to zajęło 15 minut, lecz wszystko zależy od wielkości i grubości plastrów. Upieczone odłóż na blasze niech czekają na swoją kolej.

3
Zrobione
15 minut

Fasolka

W momencie kiedy ziemniaki się pieką, a ryba marynuje. Ugotuj fasolkę szparagową. jeżeli zależy ci na utrzymaniu pięknego koloru zielonego po ugotowaniu wrzuć ją do wody z lodem - pozostanie piękna zielona, jędrna.

4
Zrobione

Raz, dwa, trzy składamy !

Na spód talerza połóż fasolkę, później fileta, wokół poukładaj paski marynowanej papryki i chipsy ziemniaczane. Na sam koniec oprósz wszystko czerwonym pieprzem, udekoruj danie jadalnymi kwiatami np. tymianku, oregano.

Przepis na marynowaną paprykę znajdziesz TU

poprzednie
Marynowana papryka
następne
Maślano-ziołowe bułki pszenne
poprzednie
Marynowana papryka
następne
Maślano-ziołowe bułki pszenne

Dodaj komentarz