Domowy twaróg

0 0
Domowy twaróg

Udostępnij w mediach społecznościowych:

Lub skopiuj link i podziel się nim

Składniki

Ilość porcji
5 l mleko pełne niepasteryzowane

Wartości odżywcze

98 kcal
Kalorie
4,30g
Tłuszcz
3,3g
Węglowodany
11,1g
Białko
17mg
Cholesterol

Przygotujesz 1 kg domowego twarogu

Kuchnia:

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Domowy twaróg nazywany również białym serem należy chyba do najsmaczniejszych serów, które powstają dosłownie w kilka chwil. Po paru godzinach można już się cieszyć smakiem świeżego, pachnącego i rozpływającego się serka. Miałam ta okazje wychować się jeszcze w czasach, kiedy twaróg robiła babcia lub mama samodzielnie w zaciszu kuchni, czułam się wtedy jak w cyrku albo na przedstawieniu magika. Znacie te szczęście, kiedy nie wiecie jak coś powstało, ale wygląda i smakuje rewelacyjnie. Teraz już wszystko wiem, wiem jak małe bakterie „magicy” tworzą coś pięknego. A wszystko zaczyna się od zwykłego świeżego mleka, prosto od krówki. Takie tłuste (4%), pachnące mleczko, możecie nabyć u sąsiada ze wsi lub na ryneczkach- tylko proszę nie kupujcie go w plastikowych butelkach ( dla mnie to profanacja). Oczywiście twaróg uda Wam się nawet z mleka niepasteryzowanego ze sklepy (3,2%), ale znając swoje doświadczenie, chwilowo wysilcie się trochę i poszukajcie czegoś lepszego.

Do zrobienia około 1 kg domowego twarogu potrzebujemy 5 litrów niepasteryzowanego mleka.

A z takiego mleka, oprócz serka będziecie mieć również serwatkę jak i słodką śmietankę.

Do czego wykorzystać domowy, biały ser?

Na słodko

  • miód + owoce sezonowe = pyszne śniadanie
  • zmielony trzykrotnie = sernik
  • zmieszany z cukrem, żółtkiem = nadzienie do naleśników <3

Na słono

  • rzodkiewka + szczypior = wytrawne śniadanie
  • chilli, papryka słodka, sól = nadzienie do pierogów
  • ziemniaki + cebulka + skwarki = nadzienie do popularnych ruskich

Kroki

1
Zrobione
3 dni

WERSJA SKRÓCONA PRZEPISU

1. Wlej mleko do garnka z grubym dnem, a najlepiej do glinianego naczynia. Przykryj, aby żaden nieproszony gość się tam nie wprosił.
2. Pozostaw w cieple na 3 dni aż się zsiądzie (pojawi się skrzep).
3. Podgrzewaj na małym ogniu 30 minut. Od czasu do czasu mieszając.
4. Pozostaw w garnku do ostygnięcia.
5. Wyłóż na sitko żeby odcedzić serwatkę (unikaj metalowych części, sitko wyłóż gazą)

2
Zrobione
3 dni

WERSJA SZCZEGÓŁOWA

1. Wlej mleko do garnka z grubym dnem lub do glinianego naczynia pozostaw pod przykryciem na 3 dni.
2. Po 2-3 godzinach z od wlania mleka, warto zebrać z wierzchu śmietankę, z której możecie przygotować deser lub najprościej w świecie masło.
3. Po 3 dobach mleko kwaśnieje, mieniając swoją konsystencje (gęstnieje, robią się skrzepy pod wpływem bakterii kwasu mlekowego)
4. Nie wolno mieszać mlekiem, tylko delikatnie postawić garnek na małym ogniu.
5. na bardzo małym ogniu zaczyna się magia - warzenie sera. Pod wpływem temperatury skrzep białka scala się i twardnieje, oddziela się serwatka. Im wolniejszy czas ważenia tym ser będzie delikatniejszy. Jeżeli posiadacie w swej kuchni termometr możecie umieścić go w centrum garnka i sprawdzać temperaturę. Nie powinna być wyższa niż 45 st C.
6. Podczas odzielania się skrzepu od serwatki, można delikatnie nożem przecinać całość, dosłownie kilka razy.
7. Po około 45 minutach wyłącz ogień i pozostaw ser do całkowitego ostygnięcia.
8. Kiedy ostygnie - delikatnie cedzakową łyżką przekładaj twaróg na gazę lub plastikowe sito. Na samym końcu pozostaną Ci tylko małe kawałki pływające w serwatce. Możesz je przelać przez sito i przełożyć ser do reszty. Całość przykryj talerzykiem i czymś obciąż (u mnie jest to kawałek kamienia). Włóż do lodówki i odczekaj około 2h.
9. Po kilku godzinach masz już swój pierwszy twarogowy ser, który możesz zmielić do sernika lub zwyczajnie zjeść z miodem i owocami

poprzednie
Gryczanka <3 kasza na okrągło
następne
Ser biały z czosnkiem niedźwiedzim i cząbrem
poprzednie
Gryczanka <3 kasza na okrągło
następne
Ser biały z czosnkiem niedźwiedzim i cząbrem

Dodaj komentarz