Cześć !
Skoro własnie zajrzałeś na tę stronę pewnie jesteś ciekaw kim jestem i co tu robię. Z czego niezmiernie się ciesze !
Urodziłam się 21.11.1993 roku w Zielonej Górze. Jest to bardzo urokliwe miejsce, do którego odczuwam sentyment oraz dużą dawkę ciepłych wspomnień. Od kiedy pamiętam pomagałam mojej babci gotować, najbardziej pod słońcem uwielbiałam lepić pierogi i kluski śląskie, choć nie lubiłam ich jeść. Jestem z natury mięsożercą choć nie pogardzę grillowanymi warzywami, ale tylko i wyłącznie w towarzystwie kawałka czerwonego mięsiwa 🙂
Pierwsze samodzielnie przygotowane danie to był właśnie duży ruski pieróg przygotowany specjalnie dla mojego taty. Sama nie wiem dlaczego on to wówczas zjadł, gdyż jak mnie pamięć nie myli był cały rozgotowany 🙂 No , ale czego nie robi się dla ukochanej córeczki.
Jak na dziecko przystało nienawidziłam brukselki z przedszkolnej stołówki, choć teraz ja uwielbiam. Starałam się jak mogłam, aby ukryć ją w talerzu, co zawsze kończyło się niepowodzeniem.
Z wykształcenia jestem technologiem żywności, mam to szczęście, że udało mi się pracować już po zakończeniu I stopnia w zawodzie. Jest o duży krok w mojej karierze zawodowej. Moje serce skradło laboratorium, jednak teraz zatopiłam się w stertach dokumentacji. Małymi krokami staram się coś do nich poczuć, ale nie jest to miłość od pierwszego wejrzenia,
W 2012 roku wzięłam udział w pierwszej polskiej edycji programu „Master Chef”. Jak na najmłodszego wówczas uczestnika doszłam do pierwszej 10. W 3 odcinku musiałam odejść z powodu choroby oczu. Wtedy bardzo żałowałam, lecz teraz patrzę na to z ciut innej perspektywy. (o tym opowiem Wam przy innych wpisach). Cała ta przygoda kompletnie zmieniła moje życie i charakter. Stałam się inną Olą, z szarej myszy przerodziłam się w twardo stąpająca po ziemi mrówką.
Pragnę Ci pokazać kawałek mojej miłości – technologii i gotowania. Chcę Cie zaprosić do ciekawego świata produkcji, przybliżyć Ci tajniki dodatków, konserwantów, aromatów etc. Gdyż nie wszystko jest białe i czarne.
Zapraszam Cię do mojego małego zakątka, mam nadzieję, że znajdziesz tu przepisy smaczne i inspirujące, do których powrócisz z przyjemnością.
Aleksandra Niparko