Czosnek niedźwiedzi nazywany również czosnkiem cyganów lub cebulą czarownic w ostatnich latach przeżywa swoje narodzenie po raz kolejny. W czosnku niedźwiedzim wiele jest cennych dla zdrowia substancji. Roślina ta obfituje...
Takie tłuste (4%), pachnące mleczko, możecie nabyć u sąsiada ze wsi lub na ryneczkach- tylko proszę nie kupujcie go w plastikowych butelkach ( dla mnie to profanacja). Oczywiście twaróg uda...
W takie dni jak dziś, kiedy mam wielką ochotę na kaszę przychodzą z pomocą toskańskie aromaty i szczypta polskiej inwencji. Tak powstała "gryczanka" czyli danie zapiekane w jednym garnku. Wymaga...
Kaczka kojarzy nam się głównie ze świętami i uroczystościami rodzinnymi. Postanowiłam złamać tradycje u mnie w domu i przygotowałam piers z kaczki w dzień powszedni. Słodkie mięso przełamane kwaskowatymi i...
Domowy chleb kojarzy mi się z radością bliskich osób, z ich uśmiechami jak wyciągam jeszcze parujący chleb z pieca. Mój brat szykuje zawsze krótką przemowę w stylu…”No weź przestań, jak...
Kwas piekarski jest mocno zakorzeniony w tradycji produkcji pieczywa, jako że przez długie stulecia był jedynym znanym czynnikiem spulchniającym ciasto chlebowe. W nowoczesnej produkcji pieczywa, dzięki zastosowaniu stałych parametrów wykluczono wszelkie zakłócenia...
Nie znam piękniejszego zapachu od zapachu chleba – domowego chleba. Od dziecka wpajano mi szacunek do chleba, nie mógł się zmarnować, krojono go dopiero po narysowaniu znaku krzyża. Utkwił w...
Ciasto marchewkowe nie należy do lekkich biszkoptowych wypieków. Charakteryzuje go migdałowo-pomarańczowa nuta połączona ze słodyczą marchewki. Ciasto idealne na jesienne spotkania przy herbacie.